Voyage dans la lune /A trip to the moon (Aya Seyahat)

KÜNYE

Yönetmen : Georges Melies
Senaryo : Jules Vernes (roman),Georges Melies

OYUNCULAR

Victor André
Bleuette Bernon
Georges Melies

Yapım yılı: 1902

Özet

Bilim kongresinde Profesör Barbenfouillis isimli bir kişi aya seyahat fikrini ortaya atar.Bu fikiri aralarında tartışırlar ve dev bir top yapıp ve yine dev bir top mermisiyle (uzay aracı) aya seyahat etmeye karar verirler.Hazırlıklar yapılır.Ay yolcuları törenle aya gönderilir.(Kadınlar roketin arkasından el sallar) Ve roket ayın gözüne saplanır,ayın canı yanar.(!)Uzay yolcuları aya sağ salim inerler.Fakat seyyahları ay yüzeyinde bekleyen süprizler vardır.1902 tarihli Georges Melies imzalı ,sinema tarihinin ilk kurgu filmi olan bu kült eseri kesinlikle izlemelesiniz.

Değerlendirme

Trenin Gara Girişi ile sinema tarihine ufak bir giriş yapınca,hayranı olduğum Georges Melies'ı da anmadan edemedim.Melies'ın,Lumiere'lerden sinematografı satın almak istediğini fakat Lumiere'ler tarafından sinematografta gelecek görmedikleri gibi enteresan bir cevapla olumsuz yanıt aldığından bahsetmiştim daha önce.Ama olumsuz yanıt alması Melies'ı durdurmamıştır.Zaten aileden zengin bir adamdı.Uğraşıp kendi sinematografını yapar.

Melies,belki sinematografı ilk icat eden kişi değildir.Fakat sinematografi biliminin babasıdır.Lumiere'ler bir mucittir,fakat Melies sinema sanatının başlangıç noktasıdır. Karartma,bindirme gibi hala günümüzde dahi kullanılmakta olan bir sinema efekti Melies tarafından keşfedilmiştir.Ayrıca ekranda yok olan insanlar,başka nesnelere dönüşen nesneler,filme yedirilen animasyonlar gibi bir çok özel efekt de yine Georges Melies tarafından keşfedilmiştir.

Lumiere kardeşler,ciddi ve tek düze filmler çekmedirler.Fakat Melies sinemanın ticari bir eğlence alanı olduğunu farketmişti.Babasının "oğlum oku adam ol" uyarısını dinlemeyen Melies,kendini sinemaya adadı.(zaten sinema merakından önce babasını dinlemeye pek niyeti yokmuş anlaşılan.babası adam olsunda şirketin başına geçsin diye beklerken,o ilizyonistlik yapıyormuş) Filmleri için setler,dekorlar kurdu,maketler yaptı, sinemaya tiyatral sahneleri taşıdı.Sinema tarihinde ilk kez,kurgusu olan senaryolu filmler çekmeye başladı.Ticari aşıdan başarısız olsa da sinema Melies için bir aşktı.Herşeye rağmen ömrünün sonuna kadar sinema için uğraştı.Ama son yıllarında başarısızlık canına tak edince evinin arka bahçesinde bir çok filmini yaktı.

Aslında onu ticari açıdan başarısızlığa iten nedenler vardı.Bunlardan biri de izlediğimiz Veyage Dans La Lune filmiydi.Melies'ı başarısızlığa iten filmin kötü olması değildi.Film,Fransa'da gösterime girdiğinde çok büyük başarı kazandı.Fakat Melies filmi Amerika'da gösterime sokmadan aylar önce dünya sinema tarihinin ilk korsan kopyalama işini yapan Thomas Edison filmi kopyalayıp Amerika'da gösterime o soktu.Tabi Melies Amerika'dan avcunu yaladı.

Melies,fantastik ve bilim-kurgu sinemasının mucidiydi.Bu türler ilk onun filmleriyle başladı.Tabi bu iki türünde ilk örneği Voyage Dans La Lune ya da ingilizce bilinen ismiyle A Trip of the Moon filmidir.

Filmin hikayesine dönersek,film hakkındaki ilginç bilgilerden biri de filmin gösterime girdiği yılların ardından ilk kez 2002 yılında Fransa'da bir film ambarında tesadüfen bulunmuştur.Film kareleri elle boyanmıştı.(Bu Melies'ın tekniklerinden biriydi)

Filmde yer alan roketin ayın gözüne saplandığı sahneyi daha önce görmeyeniniz yoktur heralde.Melies bu sahneyi 30 tablo kullanarak yapmış.Filmin en başında aya seyahat fikrini ortaya atan profesörse Georges Melies'ın ta kendisi.Anlayacağınız bu filmde senarist,yönetmen,oyuncu,sahne,dekor,özel efekt,kurgu...her şey Georges Melies imzalı.

G. Melies ömrünün son yıllarını sefalet içinde geçirdi.Tarihe dönüp baktığımızda farkediyoruz ki;bazı değerlerin önemini sonradan anlamak insanoğlunun tekerrür eden huylarından birisi.Yaşarken değerlerini anlayamıyoruz.En çokta maymunlara dahi sanatçı payesi biçtiğimiz sanat dünyasında parlayan gerçek yıldızların..

Not: Bu arada fantastik sinemadan söz açılmışken öteki sinema,sinematik ve fantastik sinema bloglarındaki dostlara buradan selam çakıyorum.Takiptesiniz:)