KÜNYE

Yönetmen: Hasan Tolga Pulat
Yönetmen Yardımcısı : Cenker Ekemen
Senaryo: Hasan Tolga Pulat - Tuncay Tunca

Oyuncular

Küçük Kız: Ekim Ekemen
Genç Kadın: Esra Yurtsever
Genç Adam: Emre Kavuk
Yemci Kadın: Melek Ekemen
Garson: Levent Berber
Kasap: Mustafa Üstündağ
Görüntü Yönetimi & Kurgu : Teddy
Işık: Sertaç Kasaplar - Sunay Terzioğlu
Fucus & Puller: Leyla Kahraman - Engin Kılıçatan
Catering: Esra Sancar Barlas
Müzik: Melih Kibar - Sucu Çocuk


Özet

Küçük bir kız çocuğu elindeki kağıt mendilleri satmaktadır. Bu arada bankın birinde ağlamakta olan genç kadını fark eder. Genç kadına bir süre gülümseyerek baktıktan sonra elindeki kağıt mendillerden birini kadına verir ve uzaklaşır. Kadın küçük kızın ardından bakarken yüzünde tıpkı küçük kızın gibi bir gülümseme belirir. Belkide bu gülümseme herşeyi değiştirebilir.

Değerlendirme

Gülümse filminin öyküsü aslında bildik bir öykü.(Tavuk suyuna çorba kitaplarından hatırlarsınız) -yanılmıyorsam- 9 Eylül Üniversitesi öğrencilerinden Hasan Tolga Pulat tarafından senaryolaştırılıp,filme alınmış.

Teknik anlamda baktığımızda başarılı bir film.Filmin en başındaki bir aks atlamasını saymazsak güzel bir kurgu.(Kızın sırada oturduğu sahnede ufak bir atlama var)Işık kullanımıda güzel.

Senaryo ilk anda,izleyende bir gülümseme bıraksa da sonradan düşününce aslında yine de mutluluğu paraya endeklesmiş hissi verdi bana.2. kişiden sonra mutlu olan herkesin gülümse nedeni para ile ilişkili.E ne oldu bizim gülümse,mutlu ol,mutlu et felsefesi?:)


Kafama takılan bir nokta da bu ve benzeri klip tadındaki filmlerin,kısa film kategorisine sokulup sokulamayacağı.Çünkü bu tür yapımlar,yola senaryoyu parlak bir fikire dayandırarak çıkıyor.Ama çoğunlukla o fikirden öte geçemeyip ve senaryonun diğer temel öğelerini boşluyor.(Önerme, Karakter, Olay Örgüsü, Giriş, Gelişme, Çatışma, Final, vb.)

Senaryo dersinde ilk öğretilen şeylerden biri budur.Çatışması,gelişmesi olmadan bir senaryo olmaz.Kendi adıma,en azından kısa film alanında bu kadar kasmanın alemi olmadığını düşünüyorum.Bunun kurmacası var,deneyseli var,envai çeşit kategorisi var.Kurmacanın öğeleri eksikse,atarsın deneysel kategorisine,yine kısa film olur. Sanırım festival jürileri de böyle düşünüyor ki; ''Gülümse'',Altın Koza Öğrenci Filmleri Festivali'nde ön elemeyi geçip,finale kalmış.