KÜNYE

Yönetmen : Murat Çeri

OYUNCULAR

Erkek : Deniz Zülküf Eser
Kız : Ayşe Hemşire

MÜZİK

Taner Yüncüoğlu

Özgün Formatı : DV

Yılı: 2007

ÖZET

Bir bardak çayla,aşkın hallerini (mutluluk,kavga,dargınlık,ayrılık) simgeyerek anlatan klip tadında bir çalışma.

DEĞERLENDİRME

Sinema öncelikle görsel bir sanattır.Eğer sinema eğitimi alırsanız ilk öğreneceğiniz şey bu olur.Ses,diyalog,müzik vb. ikinci sıradadır.Bir konuyu sinema yoluyla anlatmaya karar verdiyseniz,birinci önceliğiniz bunu elinizden geldiğince görselliğe dökmeye çalışmanız gerekir.

Murat Çeri'nin Dudak Payı isimli bu kısa film çalışması bu konuya güzel bir örnek olabilir.Örnek gösterilebilecek,''işte kısa film budur'' denilebilecek bir çalışma değil.Daha çok klip tadında.Fakat düşüncelerin simgeleştirilmesi,kavramların görselleşmesi bakımından güzel bir örnek.

Teknik anlamda bakarsak,konu itibariyle mekan seçimi,dekorun kullanımı güzel.Ki zaten ,film dekorun parçası olan bir bardak çay üzerine kurulmuş.Kadrajlamalarda sorun yok.Normalde dar olan mekan,arka fonu geniş olan bir yer tercih edilerek açılmış, görüntüye derinlik katılmış.Bu da sabit olan mekanı sıkıcılıktan kurtarmış.

Aynı şekilde,ışıkta hikayeye göre ayarlanmış.Mutluluğu simgeleyen karelerde aydınlatma daha yüksekken,ilişki kötüye gittikçe hava giderek kararıyor.En sonda gece kararıyor.En sondaki şimşek çakma görüntüsü olmasa da olurmuş.Bana bir parça çalışmanın doğallığını bozmuş gibi geldi.En son karedeki çerçeveleme ise gayet güzel.Tek başına bile çok şey anlatan bir fotoğraf karesi olmuş.

Dudak Payı denince akıla hemen Sunay Akın'ın o güzel şiiri geliyor.Bende yazımı o şiirle bitireyim:

Dudak Payı

çay bardağında
bırakılan dudak payı
kadar bile
uzak kalamam
gözlerine

yakın olsun isterim
ellerime ellerin
yanındaki beton binaya
yaslanması gibi
köhne bir evin

seni bir çivi
gibi çaktım
çünkü beynime
ve toplayıp
bütün kerpetenleri
attım denize

Sunay Akın