KÜNYE

http://www.doubleedgefilms.com/

Yönetmen-Senarist-Müzik-Kurgu: Jamin Winans

2006 Almanya

OYUNCULAR

DJ : Hayz II

ÖZET

Filmin afiş sloganı açıklıyor aslında herşeyi.
-''Two turntables and a time machine''-(İki turntable ve bir zaman makinesi)Film,Alman yapımı.Fakat,filmde hiç diyalog yer almadığı için gönül rahatlığı ile izleyebilirsiniz.

Değerlendirme

35 film festivalinden ödül toplamış,60 festivalde gösterime girmiş bir kısa film olduğunu göz önüne alırsak,son yılların en iyi kısa filmi diyebiliriz Spin için.Hiç diyalog gerektirmeden derdini anlatabilien çok orjinal bir senaryo fikri,bir parça kelebek etkisi tadı,konsepte uygun ritmik müzikler ve bu ritme uyumlu,müthiş bir kurgu.Tek kelimeyle mükemmel!

Filmin senaristinin,yönetmeninin,müziklerinin ve kurgusunun aynı elden çıktığını düşünürsek,on parmağında on marifet deyiminin örneklemesini,cümle içinde kullanılmış halini görebiliriz.
(Gerçi bu da bir şey mi?! Bizim amatör kısa filmciler arasında öyle ''yetenekler'' var ki,yapımcı,senarist,yönetmen,yardımcı yönetmen,sanat yönetmeni,ışık şefi, devamlılık sorumlusu,kurgu..Hepsinde kendi ismi.5 dakikalık filmde 3 dakika kast geçiriyorlar.

Arkadaşlar bırakın başkaları sizi övsün.Yazan/yöneten yazmak çok mu zor?Lütfen,egonuzu tatmin etmek için kavramların içini boşaltmayın.Gerçekten hakettinizi düşünüyorsanız yazın sanat yönetmeni başlığının altına isminizi.Ki bu amatör yapımlardaki bu tarz kastlar,izleyiciler nezdinden sizleri yüceltmek yerine, hatalarla dolu amatör bir filmdeki ''o şahane kast'a'' bakarak,sadece gülümsetiyor.)

Spin filmine dönersek..

Teknik açıdanda aşmış,profesyonel bir yapım.Kast kısmında gördüğünüz gibi profesyonel ışık yardımı alınmış.Çerçeveleme yönetmenin tercihine kalmış bir şeydir. Çerçevelemeleri filmin yapısına uygun olarak dikkat dağıtmayacak ve sahnelere özel anlam yüklemeyecek şekilde,klasik usül takip edilerek düzenlenmiş.Filmi,bir kaç kez izledim.Ne bir aks atlaması ne de hatalı bir kesme.Tadından yenmeyecek bir kurgu.

Amatör kısa filmciler, Spin'i izleyerek,çerçeveleme nasıl yapılır,kalabalık ortamda aktüel kamera nasıl kullanılır,kesme nasıl olmalıdır..kısaca kısa film nasıl yapılır dersi alabilir.Mükemmel bir film.Spin,aldığı ödülleri kesinlikle hak ediyor.