KÜNYE

Yönetmen : Sinan Dinç

OYUNCULAR

Mehmet Doğan Yetik
Aytaç Balta
Sertaç Balta

Proje Ekibi
Team Ottomans

ÖZET

Teknoloji ve sağlık konulu IC 2006 India'da bütün dünya ülkelerinden binlerce katılımcı arasından finale kalan ilk 6 filmden biri.''Teknoloji hayat kurtarır'' temalı güzel bir kısa film.

DEĞERLENDİRME

Trap filmi,''insan hayatının saniyelere bağlı olduğu kısa bir zaman aralığında teknolojinin nasıl hayat kurtarabileceğini şiirsel bir dille anlatıyor. Filmde insan vucuduna yerleştirilen ve yaralanma,kaza gibi acil durumlarda anında uydu aracılığı ile kişinin yerini ve sağlık durumunu gerekli merkezlere bildiren bir teknolojiyi konu alıyor.''(1)

Türkiye adına katıldığı Imagine Cup 2006 Kısa Film yarışmasında dünya finali'ne kalan 6 filmden biri olan Trap'in yönetminliğinde Sinan Dinç imzası var.Microsoft tarafından düzenlenen yarışmaya ise Team Ottomans olarak katılmışlar.Team Ottomans,Anadolu Üniversitesinden Cerem Dinç, Yıldız Teknik Üniversitesinden Filiz Şahin, Ege Üniversitesinden Sercan Göktepeli ve 9 Eylül Üniversitesinden Sinan Dinç'ten oluşuyor.

Team Ottomans ve Sinan Dinç,bir önceki yıl katıldıkları Imagine Cup 2005'de de ''Union'' isimli filmleriyle Japonya'da finale kalarak büyük bir başarıya daha imza atmışlardı.Kazandıkları başarılar,Türkiye'de kısa film alanında güzel işler yapıldığının en büyük göstergelerinden biri.

Trap filmi,Trv 22e minidv handycam ile çekilmiş.Bu yönüyle,''imkansızlıklardan nasıl imkan yaratılır'',''handycam'le film mi çekilir?'' diyenlere güzel bir cevap veriyor.Çekim ölçekleri ve çerçeveleme üzerinde özenle çalışılmış.Her bir çerçeve özenle hazırlanmış.Bunda yarışma formatı gereği hazırlanan story board un da etkisi tartışılmaz.2006 yılındaki ön elemede dünya birincisi olan Trap'in story board'ını Atom dergisi çizerlerinden Aslı Yazıcıoğlu yapmış.

Trap filminin en büyük eksisi,senaryosu.Teknoloji ve sağlığı ''Teknoloji hayat kurtarır'' şeklinde güzel bir sloganda birleştirse de,milletçek artık illallah ettiğimiz mafya filmi tadında olmuş.Klasik mafya filmi klişelerinden başlayıp,filmin sonunda ana konuya,''teknoloji hayat kurtarır'' dönüş yapıyor.Ki zaten aslında ortada,''bu bir kısa filmdir'' diyebileceğimiz bir senaryo yok.Daha çok bir klip tadında.Zaten yönetmeni de bunun farkında.Yönetmenin kendi ağzından filmine eleştirisi şöyle:

''Silah, mafya vs konusunda sölediklerinin farkına bizde yarışmaya katılan diğer filmleri seyredince farkına vardık.Ve aslında baya pişman olduk. Adamların filminde herşeyi güzelliklerle yansıtırken bizim filmimizde içki,sigara,silah tüm kötü temalar var. Ama bunun en büyük nedenide daha önce üzerinde çok uğraştığımız senaryoyu çekmek için yaptığımız çekim planlarını çekimden 2 gün önce aksilikler yüzünden iptal etmek zorunda kalmamız. Sonrasında 2 gün içinde senaryo diyemicemiz bişey çıktı ortaya. Açıkcası şunları çeksek güzel olur mantığıyla hareket etmek zorunda kaldık. Oyüzden senaryo fakiri zorlama bir film oldu...

Bu şekilde olmasında en önemli faktör kısa film çekmek için çekilmiş değilde sırf bu yarışma için hazırlanmış olması birazda. Değerlendirmede sinematografi ve teknik %50 olduğu içinde finale kalabildi sanırım yoksa normal bir yarışmada hiç şansı olmadığını bende biliyorum.''
(2)

Her şeye rağmen Trap,kısa film alanında dünya çapında başarı kazanmış bir yapım.Eleştirirken,Pamuk Prenses 2'deki gibi profesyonel bir ekibin elinden değil,heyecanlı,amatör ve elindekiyle en iyiyi yapmaya uğraşan bir ekibin elinden çıktığını unutmayalım.