KÜNYE

Yönetmen : İbrahim Sarbay
Senaryo : İbrahim Sarbay
Yapımcı : Opereysin
Kurgu Yönetmeni : Mustafa Dokumacı

OYUNCULAR

Mustafa Dokumacı, Serdar Pazan, Ömer Aykut Şimşek, Ömer
Faruk Kocaağa, Emir Pazan, Kasım Koyuncu, Salih Akdoğan, Halil İbrahim
Özdemir, Ahmet Gürleyik, Bedreddin Baykal, Murat Dinç


Format: MiniDV, Aksiyon 7" (2007)

ÖZET

Derler ki, algılarımız bilinçaltımızdakilerin su yüzüne çıkmasıdır. Gözlerimizle ters gördüklerimizi bile beynimizle düzelttiğimizi bilirken, neden hayatı da ters görmemiz ihtimalini gözden kaçırırız? Neden hislerimiz bize her şeyden daha gerçekçi görünür?
Hayat, hepimizin zihninde duran ama bir türlü dilimize gelemeyen gerçekleri fısıldıyor.Neye inanırsan, yaşadıklarını o zannedersin.HAYAT, İYF Film'in ilk kısa filmi.

Değerlendirme

Hayat,yönetmeni İsmail Sarbay tarafından mail kutumuza tavsiye olarak düşen 2007 yapımı bir kısa film.Psikolojik bir önerme ile yola çıkmış ve hayata dair bir takım olguları sorgulamış.

Film,ne yazik ki bir çok amatör kısa filmde görebileceğimiz şekildeki teknik hatalarla dolu.Filmin başından sonuna kadar bir çok sahnede aks atlaması var,bu konuya hiç dikkat edilmemiş.Müzik bazı sahnelerde tam oturmuş,bazı sahnlerde ise aniden kesilmiş.Aynı şekilde seslendirmedeki amatörlükte farkediliyor.

Filmin yapımcısı Opereysin'in internet sitesinden gördüğüm kadarıyla yeni kısa filmler geliyor.Yönetmen arkadaşın bir an önce aks çizgisini ve kurgu sırasında hangi çekim ölçekleri arasında geçiş yapılıp-yapılamayacağını öğrenmesi gerekiyor.Çünkü,bu kurallar sinemanın temel öğeleridir.(Eğer silahlı adamın ilk göründüğü sahneyi izlerseniz bile ne demek istediğim daha net anlaşılabilir.Kamera bir sağa bir sola atlıyor.Bir yönetmenin bunlara dikkat etmesi gerekir)

Senaryo,ciddi bir şekilde başlamış,ilerleyen dakikalarda absürdleşmiş.Aslında,ciddi bir hikaye mi yoksa absürd mü tam olarak net değil.Ortada ''neye inanırsan yaşadıklarını o zannedersin'' diye bir tez var.Psikolog herkese aynı soruyu soruyor ve hayal etmesini istiyor.Ve verilen cevaplar görselleştiriliyor.

Fakat şöyle bir sorun var.Verilen cevapların ve kurulan hayallerin görselleştirilmesi savunulan tezi gerçekten desteklemez sanırım.Yani şöyle düşünün: Şu anda bu yazıyı okuyan kişiye şöyle bir soru soruyorum:''Şu anda ormanın ortasındasın ve karşında bir ayı var.Ne yaparsın?'' Kiminiz ''arkamı döner kaçarım'',kiminiz ''gördüğüm ilk ağaca tırmanırım'',kiminizse ''ölü taklidi yaparım'' diyecektir.Herkes,bunun gibi yüzlerce farklı cevap verecektir.Ama bu tarz soru ve cevaplar ''neye inanırsanız,yaşadığınızı o zannedersiniz'' tezini değil, ''bir konuya herkes farklı tepki verir'' şeklinde bir tezi destekleyebilir.Bu yüzden senaryoyu ,bir soruya verilen farklı cevapların görselleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Senaryoya,bu noktada bir eleştirim olsa da,mizahi unsurlarını beğendim.Hızlı ve eğlenceli bir konu olmuş.Kendini sıkmadan izletiyor.Eksiklerine rağmen üzerine hayli çalışıldığını belli ediyor.Bu yönüyle Hayat,öğrenci filmleri arasında yine de farklı bir çizgide.Aşk, şizofreni vb. temasından farklı bir konu ele almış,farklı bir hikaye denemiş.Farklı kurgu teknikleri uygulamış.Daha iyi olabilirdi.Fakat yine de,yönetmeni İsmail Sarbay'ın ilk kısa filmi olduğu göz önüne alınırsa iyi bir başlangıç yapmış diyebiliriz.