KÜNYE

Yönetmen : Ruari Robinson
Senaryo : Ruari Robinson

OYUNCULAR

Garvan Mcgrath
Cillian Murphy
Don Wycherley

ÖZET

Fifty Percent Gray adlı ilk profesyonel kısa filmiyle 23 yaşında Oscar'a aday olan İrlandalı Ruairi Robinson'ın yeni kısa filmi.İngilizce bilmiyorsanız fazla takmayın.Çünkü filmde sadece öenmsiz bir kaç diyalog var.Yani fazla bir şey kaçırmıyorsunuz.

Değerlendirme

Filmi izledikten sonra insanda bir ''vay gavur yapıyor abi'' hissi oluşuyor ister istemez.Ruari Robinson,özellikle özel efekt alanında aşmış İrlandalı bir genç.Fifty Percent Gray adlı animasyon kısa filmiyle daha 23 yaşında Oscar'a aday gösterilince dikkatleri üzerine çekti.Sitesinde anlattığına göre fırsat bu fırsat deyip Hollywood'da çalmadığı kapı kalmamış.''Abi ben özel efekt işinden iyi anlıyorum,aklımda bişeyler var,bana oyuncu bulun,az para verin,bakın neler yapıyorum'' demiş.IMBD'de filmle ilgili sayfaya bakarsak,kendisine gayet güzelde destek çıkılmış.

Prodüksüyon desteği,gördüğünüz özel efektlere değil oyunculara ve kostüme verilmiş.Bu arada oyuncular biz Türk izleyicileri için pek tanıdık durmuyor ilk anda.Şöyle bir hatırlatma yapalım.Oyunculardan Cilian Murphy (28 Days Later,Batman Begins,Red Eye vb.) yaklaşık 30 kadar filmde oynamış ünlü bir oyuncu.Don Wycherley ise daha çok televizyon dizileri ve filmleriyle tanınan bir oyuncu.Anlayacağınız,ünlü bir kadro.

Silent City,enteresan bir film.Özel efektler ve görüntü açısından bir kısa filmden beklenenin çok daha fazlasını veriyor.Fakat,filmin en büyük eksiği senaryo.O müthiş efektelere rağmen hikaye hiçbir yere gitmiyor.

Filmde,karanlık bir dünya tablosu çizilmiş.Kaos,savaş,sessizlik ve o sessizliği bölen kurşunlar hakim dünyaya.Bilmiyorum,belki de karanlık bir gelecek distopyasına gönderme yapılmış.Ama yine de elde böyle imkanlar varken,bu tarz filmlere para yatırılmasını,böyle konuların ele alınmasına anlam veremiyorum.İnsanlar bu tarz şeyleri çekebilmek için nasıl motive oluyorlar ki? ''Yani,hadi abi bir film çekelim,manyak özel efektler olacak bak..'' diye mi?

Sinemaya,dolaylı olarak kısa filmle bakışım bir duruşu olması yönünde.Tamam,sinema aslında öyle gözde çok büyütülmemeli.Filmler insanlara hayatın anlamını veremez.Ama en azından bir sorgulamaya götürmeli,az biraz da olsa düşünmeye sevketme kaygısı olmalı.Bu yüzden,özel efektleri beğenmeme rağmen senaryoyu biraz garipsedim.

Filme dönersek,müziklerde çok güzel oturmuş.Sanırım filmin müzikleride orjinal. İrlanda basını,filmin ''ultra budget'' olduğunu yani çok ucuza maledildiğini iddia ediyor.Ruari Robinson buna kanıt olarakta sitesinde filmin kamera arkasını yayınlamış,özel efektlerle orjinal filmi nasıl bu hale getirdiğini göstermiş.

Filmin modellemelerinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız şu linke tıklayın.