KÜNYE

Yönetmen : Louis Lumiere,Agust Lumiere(*)

Süre : 41 saniye

ÖZET

Tren gara girer.(:P)

Değerlendirme

Sinemanın başlangıcı olan bu film,dünyanın ilk filmi olduğu gibi aynı zamanda dünyanın ilk kısa filmidir.Lyon'da bir trenin gara girişini gösteren bu film,Lumiere kardeşler tarafından 1895 yılında Paris'te bir kafede gösterilmiştir.(Grand Cafe) Beyaz perdede üzerlerine doğru gelen treni gören insanların paniğe kapılıp,korkuyla kafeden kaçıştığı anlatılır.

Sinema tarihinde hareketin izlenebildiği ilk alet, Lumiere kardeşler'in Sinematograf'ı değil Thomas Edison'un 1892'de icat ettiği Kinetoskop'tu. Ancak Kinetoskop'tan sadece bir kişi bakabiliyor,görüntü perdeye yansımıyordu.

1895 yılında Lumiere kardeşlerden, büyük olan Louis Lumiere sinematografı icat eder.
Fakat sinematografın patentini birlikte aldıkları için kardeş Aguste Lumiere,çok fazla bir şey yapmadan tarihe geçmiş ve böylelikle bu icat tarihe Lumiere kardeşler imzalı olarak kazınmıştır.

l arrivee d un train en gare de la ciotat filmi,sinemanın keşfinden yaklaşık 1 yıl sonra Türk halkının karşısına çıktı."Bir Trenin Gara girişi" ismiyle Galatasaray Sponeck Salonunda gösterimi yapıldı.

Türk sinema tarihi ise sinemanın keşfine nazaran geçbir tarihte,1914 yılında Fuat Uzkınay'ın ''Ayestefenos'teki Rus Abidesinin Yıkılışı'' nı çekmesiyle başladı.Ne yazık ki bu film günümüze ulaşmadı.

Lumierre Kardeşler,sinemanın gelişerek bu kadar büyük bir endüstri haline geleceğini hayal bile edemezdi heralde.Sinematografı gördükten sonra satın almaya karar veren Fransız yönetmen George Melies'a Lumiere'lerin babası "üzgunum genç adam; ancak sinematografı satın almaniza izin veremeyeceğim. Zaten goreceksiniz ki halk, bunca para vermek istediğiniz bu oyuncaktan da cok kısa surede sıkılacak, baska eğlenceler aramaya baslayacak. Bizim sinematografımız da unutulmaya terk edilecek...." demişti.
Fakat Melies yılmadı,kendi sinematografını yaptı.Bir çok film çekti.Sinemaya teknik açıdan bir çok yenilik kattı.Ve ''Aya Seyahat'' filmiyle fantastik sinemanın kurucusu ünvanını kazandı.

Son olarak rastladığım bir videoyu ironik bulduğum için yayınlayıp dünya sinema tarihine kısa bir bakış attığımız bu yazıyı bitireyim.


Modern l arrivee d un train en gare de la ciotat