KÜNYE

TANBRON (IC 2007 Kore Kısa Film Dünya Finalisti)

Yönetmen: Sinan Dinç
Senaryo : Team Ottomans (Murat Kuşçu,Ceram Dinç,Filiz Şahin, Sinan Dinç)
Özel Efekt: Murat Kuşçu

OYUNCULAR

Aytaç Balta
Erol Çakır
Korkmaz Kartal
Beyza Baydar
Süleyman Manav

Özet

Imagine Cup yarışmasının gediklisi Sinan Dinç'ten bu seferde IC 2007 Kore'de dünya finalisti olmayı başarmış bir kısa film. Yarışmanın teması teknoloji ve eğitim. Filmin ilk eleme için hazırlanmış storyboardunu aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz:

http://sinandinc.com/storyboard2007/

Değerlendirme

Kendi değerlendirmem yerine 3 yıldır IC yarışmasında dünya finaline kalmayı başaran Sinan Dinç'in kendi ağzından filmin yapım öyküsünü ve değerlendirmelerini paylaşmak istedim:

"Bu sene yapılan kural değişikliği ile storyboardun temeline sağdık kalma zorunluluğu getirilince tüm imkanları zorlayıp storyboarda yakın bir kısa film hazırlamaya çalıştık.

Filmin hazırlanışında yaşadıklarımızın hikayesini anlatmaya kalksam okunmayacak kadar uzun olacağını bildiğimden kısaca özetlemeye çalışayım.

Filmin baskın sahnelerinin çoğunda 2 bazılarında tek oyuncu kullandık, daha sonra özel timi bilgisayarda klonlayarak çoğaltık. Oyunculardan biri gerçek özel tim üyesiydi, hem oyunculuk hemde bu konuda danışmanlık yaptı. Bunun dışında oyuncuların tamamı amatördü. Filmde tek konuşmanın geçtiği kısmı Erol amca doğaçlama 10 dakikada uydurdu.

Filmin çekimleri, yeşil ekran görüntüleride dahil aralıksız 30 saatte tamamlandı. Çekimler esnasında elektrik çarptı, patlama sahnesine yaralandım (hatta bu yüzden o sahnelerin kalan kısmını çekemedik ve eksik kaldı), ama çok şükür kimse ölmedi:)

Sonyeurasia sonunda 3 yıldır attığım maillara cevap verdi ve filmin çekimlerinde kullanmak için bir hdv kamera aldık. Çekimlerde kullanılan kamera ve tripod dışında tüm malzemeleri kendimiz temin ettik. Kıyafetlerin büyük kısmını Türkiye'de bulamayınca yurt dışından getirtmek zorunda kaldık.(hala borç ödüyoruz:D)

Çekimler bittikten sonra perili klipin hazırlanışı esnasında ricada bulunduğumuz post ofis, hdv görüntüleri bizim için capture etti. Fakat yakalanan görüntüler hdv quicktime mac olunca o çabalar boşa gitti. Bir şirketin soğuk server odasında 3 gün boyunca bir sandalyede uyuyarak, 5 saatlik görüntüleri tekrar capture edip editlemek zorunda kaldık. Hdv görüntülerde efekt renderi çok fazla zaman alınca , zamanımızda ksıtlı olduğundan tüm görüntüleri avi formatına çevirdik. Özel efektlerin tamamını murat aralıksız çalışarak 4 günde tamamladı.Kendisi yurtdışında olduğundan internet üzerinden çalıştık ve bende birkoldan editlemeyi bitirdim. Fakat tüm çabalarımıza rağmen çekmiş olduğumuz görüntülerin çoğunu kullanamadık ve filmin bu kısa versiyonunu yarışmaya göndermek zorunda kaldık.

Kısaca özetlemeye çalışdım ama pek beceremedim sanırım:)

Filmin bütününde pekçok kurgu hatası ve anlatım yanlışlığı, eksikliği var. Ağzını burnunu kırdıkları bir adamdan imza istemeleri gibi abeslikleri de, editleme aşamasına geldiğimizde düzeltmek için çok geç kalmıştık:)

Müziğin uyumsuzluğu vs gibi hatalarda cabası. Ama bu sürede elimizden gelen bu kadar oldu."(via)

Not: Bu arada nasipse IC 2008'e bende katılmayı düşünüyorum.Yeni tema açıklansın bakalım,şansımı deneyeceğim:)